Jedliście kiedyś zupę z czarnej rzepy? Spróbujcie.
Składniki:
- 1 czarna rzepa
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- kawałek selera
- 1 cebula
- ok. 2 łyżki kaszy manny
- ok. 100 ml. śmietany
Przyprawy: curry, imbir, pieprz, mielone ziele angielskie, sól, pieprz biały.
Wykonanie:
Ugotować pokrojone w 1,5 litrze wody warzywa (kawałek selera, rzepę, cebulę, ziemniaki)
Kiedy będą miękkie zmiksować.
Podsypać niewielką ilością kaszy manny.
Doprawić do smaku solą i innymi przyprawami.
Wlać część śmietany (pozostała część pozostawić aby zrobić kleks na talerzu).
Zdjąć z ognia.
Można posypać zielonym koperkiem czy natką pietruszki.
Proponuję podać z ugotowanymi jajkami na twardo i posypać czarnym pieprzem.
Brak komentarzy