Moja propozycja na tani obiad to : zielone śledzie, “kapustka” z liści młodych rzodkiewek oraz ziemniaki.

 

Składniki:

  • śledzie zielone (ja miałam małe 10 sztuk) bez głów i wnętrzności
  • ok. 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy.

Wykonanie:

  1. Śledzie umyć.
  2. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. Posypać solą i pieprzem.
  4. Na talerz wsypać mąkę.
  5. Każdego śledzia obtoczyć w mące.
  6. Nadmiar mąki strząsnąć.
  7. Smażyć na rozgrzanym oleju w dwóch stron na złoty kolor.

koszt na m-c lipiec 2017 r. (Ja zapłaciłam za…

ziemniaki 1 kg.-0,99 zł. za kilogram

śledzie 10 szt. -5,6 zł.

cebula- ok. 0,40 zł.

rzodkiewka (pęczek)- 0,90 zł

100 g wędzonego boczku- ok. 1,80 zł.

+ mąka, przyprawy i olej do smażenia

Koszt całego dania dla dwóch osób +/_ -10 zł.