Moja propozycja na tani obiad to : zielone śledzie, “kapustka” z liści młodych rzodkiewek oraz ziemniaki.
Składniki:
- śledzie zielone (ja miałam małe 10 sztuk) bez głów i wnętrzności
- ok. 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy.
Wykonanie:
- Śledzie umyć.
- Osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Posypać solą i pieprzem.
- Na talerz wsypać mąkę.
- Każdego śledzia obtoczyć w mące.
- Nadmiar mąki strząsnąć.
- Smażyć na rozgrzanym oleju w dwóch stron na złoty kolor.
koszt na m-c lipiec 2017 r. (Ja zapłaciłam za…
ziemniaki 1 kg.-0,99 zł. za kilogram
śledzie 10 szt. -5,6 zł.
cebula- ok. 0,40 zł.
rzodkiewka (pęczek)- 0,90 zł
100 g wędzonego boczku- ok. 1,80 zł.
+ mąka, przyprawy i olej do smażenia
Koszt całego dania dla dwóch osób +/_ -10 zł.
Brak komentarzy