Mięso mielone z indyka jest tanie. Sądzę, że każdy może sobie na nie pozwolić. Najprościej zrobić tradycyjne mielone kotlety. Podgrzane ziemniaczki, kapusta na miodzie i mamy wspaniały obiad.Uwaga: Kiedy smażyłam ostatnie dwa kotlety mielone pokroiłam ziemniaki które pozostały z poprzedniego obiadu i smażyłam je pospołu by nie marnować czasu i energii.
Ziemniaczki przed podaniem można posypać, pieprzem, papryką czerwoną, koperkiem itp.
- 400 g. mięsa mielonego z indyka
- 2 duże bułki
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- olej do smażenia
Przyprawy: majeranek, lubczyk, tymianek, pieprz, sól,
- Bułki włożyć do garnka i zalać wodą.
- Mięso wyłożyć do miski.
- Cebulę obrać.
- Posiekać w kostkę.
- Wrzucić na rozgrzany olej.
- Zeszklić na złoty kolor i dodać do mielonego mięsa.
- Wbić jajka.
- Odcisnąć bułki z wody i dodać do mięsa.
- Dodać przyprawy z niewielką ilości soli.
- Przez praskę przecisnąć ząbek czosnku.
- Dokładnie wyrobić ręka.
- Formować niewielkie kotleciki.
- Piec na rozgrzanym oleju.
Brak komentarzy