Kiedy jest gorąco i dokucza upał nie chce mi się stać przy piecu i gotować. W kilka minut przygotowałam smaczną potrawkę z kilku składników.

Potrzebowałam …..

  1. ok. 300 g. fasolki szparagowej żółtej (może być zielona)
  2. 3 ziemniaki
  3. 2 cebule średniej wielkości
  4. 2 średniej wielkości młode cukinie
  5. 1 łyżka smalcu
  6. niewielki kawałek kiełbasy ( ja da dałam parówkę)

Przyprawy: sól, papryka czerwona słodka, ostra i wędzona w proszku.

Wykonanie:

Cebulę obrać i poszatkować.

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.

Z fasoli szparagowej odciąć końcówki ewentualnie zdrewniałe części i pokroić na mniejsze kawałki.

Cukinie umyć i pokroić w kostkę (razem ze skórką).

Kiełbasę pokroić w półplasterki.

Kiedy mamy przygotowane wszystkie składniki zaczynamy gotowanie. 

  1. W garnku roztopić tłuszcz.
  2. Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć cebulę, ziemniaki i kiełbasę.
  3. Mieszać.
  4. Zeszklić.
  5. Dosypać fasolkę.
  6. Wymieszać.
  7. Podlać wodą.
  8. Dosypać czerwonej papryki w proszku (słodką, ostrą i wędzoną).
  9. Posolić do smaku.
  10. Przykryć pokrywką i dusić kilka minut.
  11. Kiedy fasolka będzie miękka dodać pokrojoną cukinie.
  12. Przykryć i krótko dusić.
  13. Przemieszać i ewentualnie jeszcze doprawić.

 

Uwagi: Ja podałam potrawkę z pieczywem.

Jarosze mogą zrezygnować z wędliny, a smalec zastąpić olejem np: kokosowym.