Warzywa są najlepszym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit, obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm, a wypełniając żołądek, sprawia, że szybciej jesteśmy syci. Dietetycy polecają, by każdego dnia jeść ok. pół kilograma warzyw, najlepiej wzbogacić w nie każdy posiłek. Dziś proponuję Przygotować surówkę z surowego brokuła.
Składniki:
3-4 różyczki brokuła
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1/2 ogórka zielonego
- ząbek czosnku
- kawałek selera
- 2 łyżki oleju
Przyprawy: sól, ocet jabłkowy do smaku ok 4 łyżki lub soku z cytryny, koperek zielony, pieprz
- Wszystkie warzywa umyć i obrać.
- Seler zetrzeć na tarce na większych otworach do jarzyn.
- Cebulę posiekać.
- Brokuł podzielić na małe części.
- Z papryki usunąć gniada nasienne i pokroić w kostkę.
- Zielony ogórek pokroić w słupki
- Wszystkie warzywa wymieszać i posolić.
- Dodać posiekanego zielonego koperku, nieco oleju, octu jabłkowego (lub soku z cytryny)
- Doprawić pieprzem lub innymi przyprawami jakie kto lubi.
Brak komentarzy