Jeśli zamierzamy zrobić lasagne czy zapiekanki to proponuję z sosem beszamelowym. Nie jest trudny do zrobienia. Jedynie trzeba zwrócić uwagę by nie powstały grudki. Dlatego należy go przez cały czas energicznie mieszać trzepaczką.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka

Przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa,

Wykonanie:

Na paleni rozgrzać masło i olej. Dodać mąkę. Podgrzewać i przez cały czas energicznie mieszać trzepaczką dolewając małymi porcjami mleko aby nie zrobiła się nam jedna wielka klucha. Należy uważać by nie zrumienić sosu. Kiedy sos DSC_0355przybierze aksamitną konsystencję doprawić do smaku solą, białym pieprzem oraz dodać na tarce potartą gałkę muszkatołową. Zdjąć z ognia. Gotowym sosem polać nasze danie przygotowane wcześniej do zapiekania.

Uwaga! Do sosu można dodać musztardę, ketchup, przecier pomidorowy, czy inne dodatki według uznania i potrzeb.