Wprawdzie bataty nie należą do najtańszych warzyw na naszym rynku lecz polecam je szczególnie tym osobom które są na diecie tzw. cukrzycowej. Szczególnie ze względu o połowę niższy niż ziemniaki indeks glikemiczny czyli wolniej się wchłaniają, a tym samym nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi.”

Składniki:

  • ok 1 kg. batatów
  • 1-2 papryki zielone
  • 1 – 2 cebule
  • 3 jajka
  • olej do smażenia (ja użyłam kokosowego)

Przyprawy: pieprz, ostra papryka, koperek

Wykonanie:

  1. Bataty obrać ze skórki.
  2. Do miski zetrzeć na tarce do warzyw.
  3. Paprykę umyć.
  4. Wydrążyć i usunąć gniazda nasienne.
  5. Pokroić i niewielką kostkę.
  6. Cebulę obrać i poszatkować w kostkę.
  7. Na oleju podsmażyć cebulę i paprykę.
  8. Dodać do potartych batatów.
  9. Wbić jajka.
  10. Doprawić do smaku przyprawami.
  11. Wymieszać.
  12. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać małe placuszki.
  13. Piec z dwóch stron.

Uwaga : Ja podałam z sosem pieczarkowym.                             http://tanie-gotowanie.pl/szybki-sos-pieczarkowy/

Ciekawostki które znalazłam w internecie na stronie BonaVita.pl

“…Słodkie ziemniaki są polecanym produktem dla osób, które posiadają słabszy wzrok oraz tych, którzy zagrożeni są chorobami serca, układu krążenia czy dla osób z cukrzycą, ponieważ regulują poziom glukozy we krwi.”