O tej porze roku mamy coraz większy wybór świeżych warzyw i owoców lecz ceny jeszcze wysokie. Nowe ziemniaki wyglądają imponująco ale co zrobić ze starymi które są już pomarszczone i nieładne a jednak o połowę tańsze?

Mamy wiele możliwości lecz dziś proponuję zrobić pierogi z ziemniakami.  Bardzo tani obiad czy kolacja.

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g. maki pszennej
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany ( ja dałam 12%)
  • 1 łyżka oleju
  • ciepła woda (może być gorąca)

Wykonanie:

  1. Mąkę wysypać na stolnicę.
  2. Zrobić dołek i wsypać kurkumę oraz szczyptę soli.
  3. Wlać olej.
  4. Dodać śmietanę.
  5. Zacząć wyrabiać ciasto.
  6. Dolewać wodę aż ciasto będzie odpowiednio miękkie. Dobrze wyrobione ciasto powinno być pulchne i odchodzić od reki.
  7. Przykryć ściereczka by odpoczęło a my w tym czasie zrobimy farsz z ziemniaków które zdarzyły się ugotować.

Składniki na farsz:

  • 500 g. obranych surowych ziemniaków
  • ok. 100 g wędzonej słoniny
  • pęczek koperku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. (Sól dodajemy pod koniec gotowania).

  • Ugotowane przecisnąć przez praskę.
  • Słoninę pokroić w małą kosteczkę.
  • Wrzucić na rozgrzaną patelnię.
  • Stopić.
  • Cebulę posiekać i dodać do stopionej słoniny.
  • Podsmażyć na złoty kolor.
  • Połowę dodać do ziemniaków a pozostałą część odłożyć.
  • Koperek posiekać.
  • Do smaku dodać soli i pieprzu lub przyprawy do ziemniaków.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Kiedy farsz mamy już przygotowany odkrywamy ciasto i wałkujemy na cienki placek. (Ja przecięłam na połowę i wywałkowałam dwa placki)
  • Wycinać szklanką koła i nakładać przygotowany farsz.
  • Zlepić dokładnie brzegi.
  • Wrzucać na osoloną wrzącą wodę pierogi.
  • Kiedy wypłyną zmniejszyć dopływ ognia i gotować jeszcze ok. 5-10 minut.

Całkowity koszt potrawy na czerwiec 2017 r, to ok. 5,00 zł.

Moja rada:

Drugą wersję farszu zrobiłam bez słoniny lecz dodałam nieco masła a i po wierzchu polałam roztopionym masłem.

Ciekawostka:

Co mówi Wikipedia na temat pierogów?

“… potrawa, którą można spotkać w wielu kuchniach na całym świecie, np. w kuchni włoskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, meksykańskiej, indyjskiej czy żydowskiej; jest to kulinarny koncept pochodzący z Chin, który na ziemie polskie dotarł prawdopodobnie w XIII wieku.”