Dziś na obiad trochę inne naleśniki niż zwykle. O oryginalnym smaku bo kawowe. Równie smaczne jak tradycyjne. Można je również podać na podwieczorek czy kolację.

Z 3 łyżek zmielonej kawy i 200 ml. gorącej wrzątku w garnuszku zaparzyłam mocną czarną kawę i odstawiłam na bok aby się dobrze zaparzyła i przestygła.

Składniki:

  • ok. 3 łyżki kawy mielonej

Zabrałam się za ciasto naleśnikowe.

Składniki:

  • ok. 400 ml. wody mineralnej gazowanej
  • ok. 100 ml. mleka
  • ok. 3 łyżki cukru
  • ok. 400 g. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  1. Do wysokiego pojemnika wlałam ok. 400 ml. gazowanej wody mineralnej.
  2. Dolałam ok. 100 ml. mleka.
  3. Kawę przecedziłam przez gęste sitko.
  4. Kawę dolałam do mleka i wody mineralnej.
  5. Dodałam nieco soli i 3 łyżki cukru.
  6. Dosypałam mąki pszennej (ok. 400 g.) i rozpoczęłam miksowanie na wolnych obrotach.
  7. (Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie należy dosypać mąki , jeśli natomiast za gęste dolać wody mineralnej. Konsystencja ma być lejąca aby naleśniki były cienkie).
  8. Patelnie posmarowałam olejem .
  9. Rozgrzałam ją i chochelką rozlewałam po patelni cienką warstwą.
  10. Smażyłam z dwóch stron.

Farsz serowy.

  1. ok. 500 g. białego sera zmiksować razem z wbitymi dwoma jajkami.
  2. Kiedy masa będzie gładka dodać miodu i dokładnie wymieszać.
  3. Smarować naleśniki przygotowanym farszem.
  4. Składać i układać na patelni . Nakryć pokrywką lub w naczyniu żaroodpornym.
  5. Zapiec.