Nie będę Was zanudzać i opowiadać o marynowanych rzodkiewkach. Chcecie poznać ich smak? Zróbcie je. Mnie służą jako dodatek do sałatek.
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 100 ml. octu jabłkowego
- 200 ml wody
- 1 łyżka gorczycy białej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- Rzodkiewkę umyć, odkroić ogonki i liście.
- Pokroić w plasterki (ja starłam na tarce w plastry).
- Czosnek posiekać .
- Paprykę drobno pokroić.
- Dodać miód i gorczyce.
- Wszystkie składniki razem wymieszać.
- Przełożyć do słoika.
- W garnku zagotować wodę.
- Do wrzątku wsypać sól i wlać ocet jabłkowy.
- Tak przyrządzonym wywarem zalać w słoiku rzodkiewki.
Uwaga:
W ten sposób przyrządzone rzodkiewki można jeść od razu lub po kilku dniach.
Takich rzodkiewek jeszcze nie jadłem… 🙂
Może już czas aby posmakować marynowanych rzodkiewek ?:-) Serdecznie pozdrawiam.