Kupiłam piękny świeży kalafior z którego nie oberwano liści a były młode i soczyste. Postanowiłam przygotować je jako dodatek do drugiego dania na obiad.
Składniki:
- liście kalafiora
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka słonecznika
- odlana woda z ugotowanych ziemniaków,
Przyprawy:
cukier, sól, smalec do smażenia, mielony kminek, mielone ziele angielskie, mielony czarny pieprz.
Wykonanie:
Wykroić z liści kalafiora główne nerwy. Posiekać i ugotować z odrobiną cukru.
Na patelni roztopić smalec. Dodać słonecznik, cebulę, mąkę. Zrobić złotą zasmażkę. Rozcieńczyć ją wodą z odcedzonych ziemniaków (ok 150 ml.) Dodać do zasmażki obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.
Wszystko dokładnie wymieszać z liśćmi kalafiora nie zdejmując z ognia. Do smaku dodać cukier, sól, mielony kminek, mielone ziele angielskie, mielony czarny pieprz.
mnnnmmm zrobie tylko w wersji weganskiej. liście kalafiora pyszne sa na surowo.