Mamy ochotę na szybkie ciasto? Nie ma nic prostszego jak upiec ciasto z owocami. Mogą to być owoce mrożone z własnego ogródka czy ze sklepowej zamrażalki. Ja upiekłam z czarną porzeczką.Jak wiadomo czarne porzeczki posiadają szczególne właściwości zdrowotne.

Składniki:

DSC_3583DSC_3584DSC_3592

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mrożonej czarnej porzeczki (w sezonie świeża)

Wykonanie:DSC_3612

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Naczynie z białkami włożyć na kilka minut do zamrażalki by  szybko je schłodzić.
  3. Do żółtek dodać miód i ubić mikserem (można miód zastąpić cukrem).
  4. Kiedy masa będzie puszysta dolać 5 łyżek oleju i nadal miksować.
  5. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
  6. Włożyć do piekarnika na 15 minut w temp. pieczenia ok 200 st. C.(Podpiec)
  7. Wyjąć białka dosypać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę.
  8. Kiedy piana będzie ubita na sztywny puch dosypywać cukier i ubijać.
  9. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika.
  10. Posypać porzeczkami.
  11. Na wierzch nałożyć pianę z białek i ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika.
  12. Zmniejszyć temperaturę na ok. 160-180 st.
  13. Piec jeszcze ok 15-20 minut.

Ciekawostka: Zimne białka z odrobiną soli łatwiej jest ubić na sztywną pianę.

DSC_3540

Myślę, że takie ciasto z kieliszeczkiem porzeczkowej naleweczki smakowało by gliwickim morsom których spotkałam 9 stycznia 2016 roku którzy zażywali kąpieli w lodowatej wodzie na jeziorze w Czechowicach koło Gliwic.

DSC_3502