Zupa krem z batatów jest bardzo prosta w wykonaniu. Bataty udało mi się kupić w promocji więc mogę śmiało mogę powiedzieć, że koszt zakupu batatów był nieduży. Do ugotowania zupy nie potrzebujemy wielu składników. Smak nadają przyprawy których  użyjemy.

Składniki:

  • 2 bataty
  • 1 duża cebula
  • ok 1 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
  • olej do smażenia
  • pestki dyni

Przyprawy: kolendra, gałka muszkatołowa, czosnek, papryka chilli, sól, kurkuma.

Wykonanie:

Obrać batat ze skórki.

Pokroić w kostkę.

Obrać cebulę i posiekać.

Na patelni rozgrzać olej.

Dodać posiekaną cebulę.

Podsmażyć na złoty kolor.

Kiedy cebula będzie przyrumieniona dodać pokrojone bataty.

Smażyć razem z cebulą. (Mieszać by się nie przypaliły )

Kiedy się przyrumienią zalać wywarem warzywnym lub bulionem.

Gotować do miękkości pod przykryciem kilka minut.

Zmiksować na gładki krem.

Doprawić do smaku przyprawami i solą.

Na talerzu posypać podprażonymi pestkami dyni.