Nie mamy pomysłu co zrobić z kilkudniowym pieczywem? Suche kromki możemy wykorzystać na wiele sposobów.Proponuję jeden z nich.

 

Składniki:DSC_9353

  • 5 kromek czerstwego chleba (ok 20 dkg)
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku.
  • olej do smażenia ok 1/4 szklanki

Przyprawy: Pieprz czarny, lubczyk,  majeranek, zioła prowansalskie.

 

Wykonanie:

Suche pieczywo zalać wodą w dowolnym naczyniu. Kiedy chleb się rozmoczy wyjąć. Odcisnąć  w  dłoniach z wody i włożyć  do miski. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju i usmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę na złoty kolor. Do tak przygotowanego chleba wbić całe jaja, przez praskę przecisnąć  czosnek, dodać podsmażoną cebulę oraz przyprawy. Wszystko razem dobrze wyrobić ręką. Jeśli ciasto ”chlebowe” będzie za rzadkie można dodać odrobinę bułki tartej (nie za dużo bo kotlety będą twarde). Formować kule. Kłaść na rozgrzany tłuszcz lekko je rozpłaszczyć i smażyć.

Najczęściej podaję je  z sosem pieczarkowymDSC_9358

 

Orientacyjny koszt- ok. 4 zł.