Nie mamy pomysłu co zrobić z kilkudniowym pieczywem? Suche kromki możemy wykorzystać na wiele sposobów.Proponuję jeden z nich.
- 5 kromek czerstwego chleba (ok 20 dkg)
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku.
- olej do smażenia ok 1/4 szklanki
Przyprawy: Pieprz czarny, lubczyk, majeranek, zioła prowansalskie.
Wykonanie:
Suche pieczywo zalać wodą w dowolnym naczyniu. Kiedy chleb się rozmoczy wyjąć. Odcisnąć w dłoniach z wody i włożyć do miski. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju i usmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę na złoty kolor. Do tak przygotowanego chleba wbić całe jaja, przez praskę przecisnąć czosnek, dodać podsmażoną cebulę oraz przyprawy. Wszystko razem dobrze wyrobić ręką. Jeśli ciasto ”chlebowe” będzie za rzadkie można dodać odrobinę bułki tartej (nie za dużo bo kotlety będą twarde). Formować kule. Kłaść na rozgrzany tłuszcz lekko je rozpłaszczyć i smażyć.
Najczęściej podaję je z sosem pieczarkowym
Siwetny przepis na wykorzystanie czerstwego chleba. U mnie często zostaje czerstwy chleb, więc w końcu znalazł się odpowiedni sposób aby zjesc go ze smakiem.. Zajadam sie kotlecikami ze smakiem.Polecam na zimowe chlodne dni.
Bardzo się cieszę,że smakowały.:)
Super pomysł. Nie mogę się doczekać aż mi chleb zostanie i wypróbuję przepis 🙂
Polecam wszystkim, osobiście go wypróbowałam. Bardzo dobre zwłaszcza z sosem 🙂
.
Niczego sobie 🙂