Co powiecie na kalafior który na talerzu udaje ryż?
Kalafior jest bardzo zdrowy. Skrywa znaczne zapasy błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, magnezu, a także żelaza, cynku, miedzi, jodu i fluoru. Ponadto posiada witaminy z grupy B oraz niewielką ilość beta-karotenu. Zawiera siarkę, co wyjaśnia, dlaczego podczas gotowania warzywa wydziela niezbyt ładny zapach. Warto wiedzieć że. duża wartość błonnika sprzyja lepszej pracy jelit.
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 ząbek czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, koperek, zielona cebulka lub szczypiorek, natka pietruszki.
- Na parze ugotować różyczki kalafiora al dente.
- Drobno posiekać.
- Cebulę poszatkować.
- Czosnek pokroić lub przecisnąć przez wyciskarkę.
- Cebulę i czosnek zeszklić na oleju.
- Dodać do posiekanego kalafiora.
- Posypać posiekaną zieloną cebulką i koperkiem.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wymieszać.
- Można podać na ciepło jak i na zimno
Uwaga: Tak przyrządzony kalafior podałam z gulaszem z indyka z curry oraz surówkę z pomidorów. Bardzo smaczne danie.
Ciekawostka: Kalafior pochodzi z Cypru, dlatego początkowo nazywano go kapustą cypryjską. Znany był już w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzenił się do innych krajów.
Brak komentarzy