Polecam gotowanie na parze. To najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia. Pozwala zachować maksimum witamin i składników mineralnych.
Latem nie chce się stać przy piecu. Co powiecie na warzywa gotowane na parze? Wystarczy je dokładnie umyć ułożyć w koszyku i do gotowania. Do tego stek wieprzowy z grila. Mizeria i bez ceregieli gotowy, szybki obiad. Można też ugotować na parze rybkę. Usmażyć jajko, lub kiełbaskę.
Składniki:
- 3-4 różyczki kalafiora
- 1 papryka
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 2 pomidorki
Wykonanie:
Wszystkie jarzyny umyć. Ułożyć na sicie do gotowania na parze i ugotować ( bez soli). Kiedy będą miękkie ziemniaki wyjąć warzywa i można jeść.
Proponuję do ugotowanych warzyw 2 upieczone steki wieprzowe na grilu i zielony ogórek z jogurtem.
Uwaga!
Gdy gotujesz na parze, nie dodawaj tłuszczu, a także nie sól (jeśli już, to minimalnie), para wydobywa bowiem zawartą w produktach sól.
Brak komentarzy