Być może niewiele osób jadło gołąbki z farszem z ziemniaków.  Dodatkowo zawiniętych w liście z kapusty pekińskiej. Co prawda można zawinąć w liście kapusty białej, ale pekińska jest delikatniejsza i nie trzeba jej wcześniej gotować. Proponuję wypróbować mój przepis. Naprawdę są bardzo smaczne.

Składniki:

  • 1 kg obranych , umytych ziemniaków
  • 200 g. mielonego mięsa (można zastąpić wędliną, boczkiem, lub wędzoną słoniną)
  • ok. 2 łyżek smalcu
  • ok. 6-7 dużych liści kapusty pekińskiej

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek.

Wykonanie:

  • Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce do jarzyn na małych otworach.
  • Cebulę obrać i posiekać.
  • Na patelni rozgrzać smalec.
  • Dodać posiekaną cebulę.
  • Zrumienić.
  • Do niej dodać mięso i podsmażyć.
  • Kiedy mięso będzie już podsmażone dołożyć potarte ziemniaki.
  • Dodać soli i przyprawy.
  • Mieszać na patelni aż stracą surowy smak.
  • Oderwać wierzchnie duże liście z kapusty.
  • Umyć.
  • Osuszyć.
  • Odciąć końcówkę liścia (twardą część).
  • Gotową jeszcze ciepła masę ziemniaczaną wykładać na surowe liście kapusty pekińskiej.

  • Zawinąć.

  • Układać na patelni.

 

  • Dodać tłuszczu.( W razie potrzeby dolać kilka łyżek wody)
  • Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu aż przyrumienią się liście kapusty.
  • Odwrócić i zrumienić z drugiej strony.

Ładnie zrumienione gołąbki wyłożyć na talerz.

Uwaga: Zamiast sosu polałam gołąbki ostrym ketchupem.