Być może niewiele osób jadło gołąbki z farszem z ziemniaków. Dodatkowo zawiniętych w liście z kapusty pekińskiej. Co prawda można zawinąć w liście kapusty białej, ale pekińska jest delikatniejsza i nie trzeba jej wcześniej gotować. Proponuję wypróbować mój przepis. Naprawdę są bardzo smaczne.
Składniki:
- 1 kg obranych , umytych ziemniaków
- 200 g. mielonego mięsa (można zastąpić wędliną, boczkiem, lub wędzoną słoniną)
- ok. 2 łyżek smalcu
- ok. 6-7 dużych liści kapusty pekińskiej
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek.
Wykonanie:
- Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce do jarzyn na małych otworach.
- Cebulę obrać i posiekać.
- Na patelni rozgrzać smalec.
- Dodać posiekaną cebulę.
- Zrumienić.
- Do niej dodać mięso i podsmażyć.
- Kiedy mięso będzie już podsmażone dołożyć potarte ziemniaki.
- Dodać soli i przyprawy.
- Mieszać na patelni aż stracą surowy smak.
- Oderwać wierzchnie duże liście z kapusty.
- Umyć.
- Osuszyć.
- Odciąć końcówkę liścia (twardą część).
- Gotową jeszcze ciepła masę ziemniaczaną wykładać na surowe liście kapusty pekińskiej.
- Zawinąć.
- Układać na patelni.
- Dodać tłuszczu.( W razie potrzeby dolać kilka łyżek wody)
- Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu aż przyrumienią się liście kapusty.
- Odwrócić i zrumienić z drugiej strony.
Ładnie zrumienione gołąbki wyłożyć na talerz.
Uwaga: Zamiast sosu polałam gołąbki ostrym ketchupem.
Brak komentarzy