Jadłam kiedyś u córki gołąbki zawinięte w sałatę lodową. Były bardzo smaczne. Podobał mi się pomysł. Postanowiłam zaserwować je na kolację. Farsz składał się z warzyw i tak zwanych resztek. Można wykorzystać wędliny, żółty ser, tuńczyka z puszki, kukurydzę, paprykę, zielony groszek czy inne produkty. Wszystko zależy od tego jakimi dysponujemy produktami i co chcemy aby znalazło się w naszych gołąbkach. Możliwości jest wiele. Ja wykorzystałam to co miałam i zrobiłam je w ten sposób.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

  • ok. 100 g. szynki
  • ok. 100 g. sera żółtego
  • kilka pomidorków koktajlowych (mogą być inne)
  • 1 średniej wielkości zielony ogórek
  • zielona  cebulka (szczypiorek)
  • kilka gałązek koperku
  • pęczek rzodkiewek
  • kilka dużych liści sałaty lodowej do zawinięcia farszu jak i mniejszych do posiekania w farsz.

 

 

 

 

 

 

 

Przyprawy: sól , pieprz

Wykonanie:

  1. Pokroić wszystkie składniki w dowolną kostkę.
  2. Jeśli liście rzodkiewek są młode posiekać je również.
  3. Kilka mniejszych liści sałaty drobno pokroić.
  4. Wszystko razem wsypać do jednej miski i wymieszać.
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Rozłożyć na blacie kuchennym liście sałaty i napełnić je przygotowanym farszem. (Można farsz polać po wierzchu przygotowanym dipem czosnkowo-ogórkowym)
  7. Zawinąć jak gołąbki.
  8. Ułożyć na talerzu i polać dipem czosnkowo-ogórkowym.

Dip czosnkowo-ogórkowy

Składniki: 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (można zastąpić naturalnym jogurtem) 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy,           1 duży ząbek czosnku, kilka plastrów zielonego ogórka, kilka gałązek koperku.

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

  1. Koperek posiekać.
  2. Kilka plastrów zielonego ogórka pokroić w cienkie paseczki.
  3. Do szklanki włożyć śmietanę, musztardę, majonez.
  4. Wymieszać dokładnie.
  5. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony ogórek i koperek.
  6. Doprawić do smaku pieprzem i sola.
  7. Wymieszać.

 

 

 

 

 

 

 

Uwaga!

Ogórek kroić ze skórką. (Oczywiście wszystkie warzywa należy wcześniej umyć).