Kiedy w domu mamy niewiele produktów a i czas nas goni proponuję upiec “ciasteczka na szybko”. Potrzebne nam bądą jajka, mąka i cukier. Odrobina tłuszczu do wysmarowania blachy i tyle.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę.
Do piany dodać żółtka i cukier.
Wysmarować blaszkę do pieczenia i łyżką nakładać na blachę niewielkie placuszki.
Piec do zrumienienia.
Zdejmować gorące i zwijać w rulon.
Do połowy porcji (która pozostała po upieczeniu jasnych ciasteczek) wsypałam posypkę czekoladową (można wsypać kakako , czekoladę). Rozmieszałam i upiekłam. Wyszły ładne ciemne ciasteczka.
Hmmm… ciemne? a na zdjęciu są jasne ciasteczka ;))
hihi
Tak czy siak, wyglądają smakowicie.
Zastanawiam się tylko ile takich ciasteczek wyszło z 2 łyżek mąki? Chyba nie za wiele?
Najpierw upiekłam jasne ciasteczka z połowy porcji. Do pozostałej polowy dodałam posypkę czekoladową i wyszły ciemne ciasteczka. Z dwóch łyżek mąki upiekłam 15 ciasteczek.